09 rujna, 2009

Boja crnog rižota

Većina Dalmatinaca bi odgovorila da boja crnog rižota ovisi o količini crnila koje se doda riži pri kuhanju, možda i o vremenu kada se doda. Jednom skuhan, crni rižot ne ostavlja vremena za gledanje; pojede se još dok si trepnuo okom. Nijanse boja nisu značajne.

Ustvari, nije svako crnilo isto. Samo hobotnica proizvodi crno crnilo dok lignja ima modro kao tinta a sipa kafeno. Sipino crnilo poznatije je u slikarstvu kao sepia, a tako se i sama sipa zove u nekim jezicima. U nedostatku svježeg sipinog ili lignjinog crnila, možda bi se moglo koristiti neki drugi pigment a da jelo ne postane manje poželjno.


Kada sam “otkrio” prirodnu crnu rižu, zabranjenu rižu ili rižu za careve, znao sam da ću konačno moći skuhati crni rižoto ( risotto nero di sepia ) i bez svježeg crnila. Crna riža uvozi se uglavnom iz Kine. To je zapuštena vrsta biljke koja rađa kratkim, purpurnim zrnima riže koja ostaju “suha” kad se skuhaju. Njihova boja dolazi od prirodnog pigmenta antocijanina. Skuhana poprima boju Tirskog purpura (tyrian purple) koji se ekstrahira iz jedne vrste morskih puževa (modrujaka). Sličnost morskoj boji dovoljna je izlika da se crne rizi upotrebe za vrhunski morski specijalitet kao što je crni rižoto.


Očistite sipu i izrežite je na kockice. Propržite malo ćešnjaka i ljutike na maslinovom ulju, dodajte sipu i dinstajte. Zalijte šalicom crnog vina (postup sa svojom crveno-smeđom bojom odlično se uklapa). Začinite solju, mljevenom crvenom paprikom i đumbirom. Kad alkohol izhlapi dodajte šalicu crne riže i podlijevajte dok se kuha slijedećih 40 minuta. Dodajte šaku bijele riže i kuhajte još 20 minuta. Skinite s vatre i umiješajte dvije žlice vrhnja. Crne rizi biti će još al dente a bijele rizi i vrhnje dati će rižotu kremastu konzistenciju.
Rižoto je sada spreman za posluživanje.


Prije nego se osladite, uživajte na tren u prekrasnoj boji koja je negdje izmedju tirskog purpura i sepije. Antocijanin, tanini i vrhnje učinili su svoju magiju. Bijelo vino uz ovo jelo pomoći će vam očuvati bjelinu vašeg osmjeha.

2 komentara:

  1. A za ukus prin nego bude gotovo dodajte malo sipinega crnila što ste ga za svaki slučaj sačuvali kad ste čistili sipu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sipino crnilo je najbolji začin ali ovaj recept je za situacije kad ga nema.

    OdgovoriIzbriši